Eğitim almak, bir okul mezunu olmak ille doktor, öğretmen, mühendis olmak demek değildir. Bu bizim ülkemizde ne yazık ki sadece böyle algılanmaktadır. Ancak ülkenin, işgücünün teknik elemana, ara elemana da ihtiyacı vardır. Ve farklı bir başlıkta eğitim sistemine dair eleştirdiğim noktalardan biri de bu. Çocukların yeteneklerinin keşfedilmesi lazım. Mutsuz veya başarısız bir mühendis olmaktansa işinde bir numaralı sıhhı tesisatçı olabilir bir çocuk.
Eğitim sistemi çok yönlü bir gelişim göstermeli. Sadece okul açmak adresine yakın okulda okuma zorunluluğu, saçma sınavlar veya başarı ortalaması her sene düşen okullar ancak diploma alarak kendimizi kandırmak olur.
Uzun zaman önce genç işsizlik ile ilgili bir araştırma yaparken mesela Belçika'da bu konuya yönelik devletin yürüttüğü projeler hakkında bilgi sahibi olmuştum. Yanlış hatırlamıyorsam Rosetta Planı'ydı adı da. Gençlerin yeteneklerine ve becerilerine göre mezun oldukları okullardan işverenlere istihdam zorunluluğu getiriyordu. Yani hem genç işsizliği azaltmayı hem de istihdam yaratmayı amaçlıyordu plan.
Eğitim sistemi de ülkenin çok yönlü ihtiyaçlarına cevap verebilecek niteklikte kurgulanmalıdır. Yani uzay araştırmaları yapan bilim insanları da yetişmeli bu bilim insanlarına farklı destekler sunan hizmet sektörü elemanları da....
İnsan hangi mesleği hangi işi yaparsa yapsın en önemlisi dürüst ve hakkını vererek yapmak gerektiğini öğretmek olmalı sistemin ana teması.