Neler yeni

Hoşgeldin, ziyaretçi!

İster kendi adınla istersen anonim olarak fikrini özgürce paylaş. Unutma, burası herkes için değildir.

Din eleştirilebilir mi?

yenisekme

⭐️⭐️⭐️
Proje Elçisi
İnsanlar bazı konularda ikna edilmelidir. Hayatımızın her alanında doğru olduğunu kabul ettiğimiz şeylerin bile içinde keşke şöyle olmasaydı dediğimiz noktalar vardır. Mesala birini koşulsuz severiz ama sağlıksız beslenmesini eleştirebiliriz. Bunu dinler için geçerli değil midir? Bunu yapmanın günah olduğunu belirten açık bir ayet var mıdır? Dini eksileri ve artıları ile değerlendirmekten neden korkar insanlar?

M

Mizahşör

Guest
Bunu yapmanın günah olduğunu belirten açık bir ayet var mıdır?
İslam'ın kendisinde sorgusuz sualsiz bağlanma söz konusu olduğu için, eleştiri ve sorgulama yoktur diye biliyorum. İslam'ı eleştiren bir kişi İslam aleminin gözünde Müslüman olamaz. İslam'da tam teslimiyet ön plandadır. Kur'an'da ne yazıyorsa körü körüne inanmalısın. Diğer inanışlar ile ilgili de hemen hemen aynı şeyler var. Zaten Dini eleştirebilmemizi Din kitapları söyleseydi bu Demokrasi olurdu. Böyle bir şey olmadığı için bunun bir adı var o da '' Şeriat '' . Yani özetle, eleştirilmez; inanılır ya da inkar edilir. Dogmadır.

Andromeda

⭐️⭐️⭐️
Proje Elçisi
Din toplumda tabu olarak algılanan ve eleştirilmekten kaçınılan bir konu. Ancak kesinlikle eleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yani bir şeye inanıyorsa insan temelini, dayanağını, gerekçesini bilmeli. Aman onu yaparsan günah aman bunu yaparsan günah gibi söylemlerin altı doldurulmadığı sürece benim gözümde geçerliliği yok. Mesela ben solak biriyim ve sol elle yemek yerim. Küçüklüğümden beri sol elle yemek yenmez derler bana ama neden? Nedenini bilmediğim ve inanmadığım için hala yemeye devam ediyorum :)

yenisekme

⭐️⭐️⭐️
Proje Elçisi
Din toplumda tabu olarak algılanan ve eleştirilmekten kaçınılan bir konu. Ancak kesinlikle eleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yani bir şeye inanıyorsa insan temelini, dayanağını, gerekçesini bilmeli. Aman onu yaparsan günah aman bunu yaparsan günah gibi söylemlerin altı doldurulmadığı sürece benim gözümde geçerliliği yok. Mesela ben solak biriyim ve sol elle yemek yerim. Küçüklüğümden beri sol elle yemek yenmez derler bana ama neden? Nedenini bilmediğim ve inanmadığım için hala yemeye devam ediyorum :)
Sol elle tuvalet temizliğimizi yaptığımız içinmiş. Bence bu kişiden kişiye değişir.

M

Mizahşör

Guest
Asla mantıklı değil.
"Yeme-içmeyle ilgili genel ilkeleri belirleyen Hz. Peygamber (s.a.s.), sol elle yeme-içmeyi hoş karşılamamıştır. Nitekim o, bu konu üzerinde önemle durmuş; şeytanların sol elle yiyip içtiklerini haber vererek ümmetini uyarmış ve çocuklara sağ elle yemek yemeyi öğretmiştir.

Böyle diyor diyanet.

Edit: Yukarıda da dediğim gibi din dogmadır. Yani Peygamber böyle bir şey dediyse ya da Kur'an'da böyle bir şey yazıyorsa nedenini araştırmana gerek yoktur :)

Son düzenleme:

Andromeda

⭐️⭐️⭐️
Proje Elçisi
"Yeme-içmeyle ilgili genel ilkeleri belirleyen Hz. Peygamber (s.a.s.), sol elle yeme-içmeyi hoş karşılamamıştır. Nitekim o, bu konu üzerinde önemle durmuş; şeytanların sol elle yiyip içtiklerini haber vererek ümmetini uyarmış ve çocuklara sağ elle yemek yemeyi öğretmiştir.

Böyle diyor diyanet.

Edit: Yukarıda da dediğim gibi din dogmadır. Yani Peygamber böyle bir şey dediyse ya da Kur'an'da böyle bir şey yazıyorsa nedenini araştırmana gerek yoktur :)
Peygamberi bunu diyen tanrı beni solak yaratmış. Yani sol elle yapabiliyorum her şeyi sol yetkinliklerim gelişmiş. Peki neden sağ elle yemek yemeye zorlanıyorum?

yenisekme

⭐️⭐️⭐️
Proje Elçisi
Peygamberi bunu diyen tanrı beni solak yaratmış. Yani sol elle yapabiliyorum her şeyi sol yetkinliklerim gelişmiş. Peki neden sağ elle yemek yemeye zorlanıyorum?
Ayet yok, sünnet muhtemelen yani peygamber öyle önermiş, örnek almışlar. Günah diyemeyiz, buna günah diyen günahların en büyüğünü işler çünkü şirk olur. Kuranda açıkça belirtilmeyen bir günaha günah demek günahtır.

Boşluk

⭐️⭐️⭐️
Eleştiri diyince aklıma hep toplum içinde aşağılayıcı, suçlayıcı, alaya alan, seviyesiz şekilde sorulan sorular canlanıyor. Çünkü genelde gerçekte eleştiri nedir bilmiyoruz. Gerçekte hakkını vererek yapılan eleştiri yok denilecek kadar az bence.

Eğer gerçek manada ise eleştiri evet din eleştirilir diye biliyorum. Çünkü dinin muhatabı akıldır demişti biride bana. Eleştiri ise akılla yapıldığına göre. (Eleştiriyi gerçekte akılla mi yapıyoruz yoksa incinmiş bir duygu ile mi?)

"Size düşünecek kimsenin düşünebileceği kadar bir ömür vermedik mi?" ayeti var. Düşünmeye, sorgulamaya iten. Bir çok ayette böyle başlar diye duymuşluğum var.

"Allah yakar, anneye bağırma günah taş olursun, izinsiz alma cehennemde yanarsın, yalan söyleme dilinden asılırsın" ile büyüyen çocuklar Allah/yaratıcı/cezalandırıcı din hakkında neden/nasıl gerçek bir eleştiri yapsın?

Konuyu dallandirmadan öyle benimde bildiklerim.

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar