Neler yeni

Hoşgeldin, ziyaretçi!

İster kendi adınla istersen anonim olarak fikrini özgürce paylaş. Unutma, burası herkes için değildir.

iyilik yapmak tamamen bencillik olabilir mi?

etki

⭐️⭐️⭐️
Proje Elçisi
uzun bir süredir bunu düşünüyorum. aslında hızlıca düşündüğümüzde bir insana iyilik yapmanın tamamen karşıdaki kişiye fayda sağladığı için iyi birşey veya bencillikle alakası olmayabilir gibi görünebilir. ancak bir iyilik yaptığımızda karşıdaki kişiye fayda sağlamaktan çok kendimizi tatmin ettiğimiz için mi bu eylemi gerçekleştiririz? örneğin yaşlı bir teyzeyi karşıdan karşıya geçerken yardımcı oldunuz. o kişi karşıya geçebildiği için mi iyi hissediyorsunuz yoksa "bugünde bir insana yardımcı oldum" şeklinde düşünüp kendimizi mi tatmin etmiş oluyoruz. (bence az da olsa kendimizi tatmin etme hissi oluşuyor) aynı eylemleri sevmediğimiz insanlar için neden uygulayamıyoruz? neden sevmediğimiz bir insana iyilik yapıp fayda sağlamaktansa kendimizi iyi hissettirecek kişilere yardım yaparız?

Boşluk

⭐️⭐️⭐️
Gerçek iyilik bence gerçekten hem duygusal hem de zihinsel güçe ulaşmış insanların yaptığı birşey. Düşünsene sevmediği (bizim tabirimiz ile) insana bile iyilik yapıyor. Çünkü onun insanlarla bir derdi yok. Onun dert ettiği daha büyük kare. Bu ciddi irade gerektirir.

Bizim yaptığımız kendi adıma konuşuyorum tefecilik. Günün sonunda ben kendimi iyi hissedeyim. Aslında bir ayağı diğerinin gözünde olumlu etki bırakayım.

yenisekme

⭐️⭐️⭐️
Proje Elçisi
Hayatta karşılık beklemeden yaptığımız hiçbir şey yok. İbadetlerimizi bile cennete gitmek için yapıyoruz. Çocuklarımızı hissettirdikleri annelik ve babalık duygusu için seviyor, kolluyoruz. Aklına gelebilecek her şeyde bunun kuralı bu şekilde. Tabiattımız gereği aksi mümkün değil zaten. Beslenmeye ihtiyaç duyan canlılarız, karşılık bulmadan bir eylemi gerçekleştirmemiz beklenemez.

Sevmediğimiz birine iyilik de yapabiliriz. Bu bile bizi sevmediği birine bile iyilik yapan biri yaptığı için gerçekleşir.

Adını söyleyemediğimiz kahveye 35 TL para öderiz ama bir dilenciye yani bir insana iyilik yapma hissini 1 TL’ye almaya çalışırız. Çünkü yaptığımız eyleme bir fiyat biçilmemiş, 1TL ile insan ne alabilir? Olsun, eylem gerçekleşti mi? His satın alındı mı? En düşük bozuk para ile bunu yapabildik mi? Yeterli

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar