Neler yeni

Hoşgeldin, ziyaretçi!

İster kendi adınla istersen anonim olarak fikrini özgürce paylaş. Unutma, burası herkes için değildir.

Haftada 4 gün çalışmak?

Andromeda

⭐️⭐️⭐️
Proje Elçisi
Özellikle pandemi sonrası dünyada bazı ülkelerde uygulanmaya başlanan haftalık 4 günlük çalışma düzenini ülkemizde ilk kez uygulayacağını açıklayan Aksa Akrilik oldu.
Uygulamanın avantajlarını ve dezavantajlarını hep birlikte zamanla göreceğiz. Şirket şu an 200 kişilik bir ekip üzerinde pilot bir uygulama ile başlıyor.
Sizce bu durumun avantajı / dezavantajı nedir?

etki

⭐️⭐️⭐️
Proje Elçisi
Verimli çalışma, yol yemek ücretlerinden kar etmek. Çok çalışmanın verim sağlayacağını düşünmüyorum

Andromeda

⭐️⭐️⭐️
Proje Elçisi
Verimli çalışma, yol yemek ücretlerinden kar etmek. Çok çalışmanın verim sağlayacağını düşünmüyorum
mesela son zamanlarda yaptığım görüşmelerden edindiğim bir bilgi karşısında da şaşırmıştım. yazılım sektöründe faaliyet gösteren bir firma haftada 6 gün çalışıyor. iş alında esnek çalışmaya çok müsait neden 6 gün çalışıyorsunuz demiştim. patronları daha fazla işyerinden uzak kalan çalışanların koptuğunu pazartesi tekrar işe adapte olmakta zorlandıkları düşünerek 6 gün işyerinde çalışma uyguladığını bahsetmişti.

Andromeda

⭐️⭐️⭐️
Proje Elçisi
onun dışında yol yemek ve enerji tasarrufu sağladığını ben de düşünüyorum. ayrıca psikolojik olarak çalışanlar üzerinde de olumlu etkisi yadsınamaz.

yenisekme

⭐️⭐️⭐️
Proje Elçisi
Bu tamam çalışanların niyetine bağlı aslında. Evet 4 günde verimli çalışılırsa yeterli olur, herkes fazladan ailesine ve hayatına vakit ayırır. Ama ne yazıkki bazı çalışanlar hariç çoğu her fırsatta mola vermeye, tabiri caizse kaytarmaya meyilli, sürekli takip edilmesi gerekebiliyor. Böyle bir ortamda 4 güne indirmek nasıl olur bilmiyorum. Sektörden sektöre değişebilir belki, insanların ürettikleri işlerin ölçülebildiği bir ortamda adetler artırılarak 4 günün performansı sağlanır ama tamamen insanın insiyatifine bağlı durumlarda nasıl olur bilmiyorum.

burak

Yeni Üye
8 yıl ücretli ve 15 yıldır da bir iş veren olarak çalışan biri olarak söylüyorum, her sektörde şu an mümkün olmasa da, özellikle masa başı diye tabir edebileceğimiz işlerde çok rahatlıkla 4 günlük bir çalışmaya geçilebilir. Türkiye de çalışma saatleri çok yüksek çünkü kontrolsüz bir rekabet var. Herkes birbirinin müşterisini ve işini kapmak için elden geleni yapıyor. Bir iş alıyorsunuz sizi kurtarabilecek miktar belli işin süresi belli lakin son anda bir firma çıkıyor komik bir rakama ve imkansız bir süreye o işi kapıyor. Bu yapıyı yola getirecek devlet ama oda istihdam kaygısıyla karışmıyor olan sana bana oluyor. 1960 lardan beri başı boş bırakılmış bir özel sektör var, evet kanunlar yasalar var ama kontrolü gerçekçi yapılmıyor. Ben firmamı kurduğumdan beri "enerji danışmanlık" haftada 5 gün çalıştım, hatta cuma günleri çoğu zaman yarım gün çalıştım. Diğer firma sahipleri bana deli gözüyle baktı. Şunu da söyleyim çalışanın performansı vb. nedenler işverenlerin umurunda değil, cumartesi yapılan çoğu çalışma için net olarak söylüyorum "parasını veriyorum eşşek gibi gelecekler" zihniyetinden başka bir şey değildir. Bu teknolojinin geliştiği ortamda haftanın 7 günü istediğin bilgiye ulaşıp işlem yapabildiğin bir durumda 100 yıl öncesinin şartları ile çalışmak gerçekten garip.

Benim rekabet ettiğim firmalar cumartesi ister yarım ister tam olsun neredeyse hepsi 6 gün çalışıyor, ben şu an 4 gün çalışıyorum (2023 mayıstan beri), en ufak bir maddi zarar ve kaybım yok. Bunu görebilen ve uygulayabilen iş verenlerden biri olduğum için mutluyum. Bu durum işverenin inisiyatifine bırakılmamalı, sert ve kararlı kanun uygulaması ile bu durum sağlanabilir, çok eminim bu düzen otursa iş verenlerinde çoğu mutlu olacaktır.

Son düzenleme:

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar